Fakta om karies
De ytor som är mest utsatt för hål är ytor där det är svårt att få rent med tandborsten t.ex. mellan tänderna och tänder långt bak i munnen.
Även muntorrhet ökar risken för hål i tänderna. En av salivens funktioner är att spola bort bakterier och när salivproduktionen minskar blir bakterierna fler. Muntorrhet är vanligt att man får när man blir äldre eller äter vissa mediciner. Lider du av muntorrhet kan du använda salivstimulerande sugtabletter eller tuggummi. Extra fluor är också bra för att stärka tandemaljen.
Att förebygga keries hemma
Vi rekommenderar att man gör detta hemma:
- Rengöring mellan tänderna med t.ex. mellanrumsborstar eller plackers 1gång/dag.
- Använd en eltandborste (Braun, Oral-B) då den har ett mindre och ett roterande huvud som gör att man lättare kommer åt tänderna längst bak och att man inte får den skrubb effekt man lätt kan få med en vanlig tandborste då man är ivrig med att göra rent och tar i för hårt, det kan då leda till att tandköttet drar sig tillbaka och man får blottade tandhalsar som kan ila och man får lättare hål (karies) i.
- Använd gärna extra fluor så som fluorskölj det vi rekommenderar är flux eller dentan. Men man ska veta att fluorskölj aldrig ersätter den mekaniska rengöringen.
- Bra tandkrämer man kan använda vid tandborstningen är bl.a. zendium den kan lindra bl.a. afte, geografisk tunga (lingua geografica) eller colgate sensitive pro relife minskar ilningar.